Pekénios

  • Over ons
  • Contact

Inloggen

  • Wachtwoord vergeten?
  • Home
  • Voor Ouders
  • Voor Gastouders
  • Vraag en Aanbod
    • Gastouder gezocht
Je bent hier: Home / Informatie / Kinderopvangtoeslag / Problemen voorkomen!

Problemen voorkomen!

Je hoort af en toe in de media dat ouders kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Hier onder behandelen we onderwerpen die voor problemen kunnen zorgen waardoor je als ouder kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Daarna geven we tips hoe je dit het beste kunt voorkomen.

Problemen ontstaan o.a. op de volgende manieren:

  1. Inkomen te laag ingeschat: hierdoor moeten ouders later een deel van de Toeslag terugbetalen. Er geldt: hoe lager je inkomen, hoe hoger de Toeslag en visa versa.
  2. Uren niet aangepast: Bijvoorbeeld, een kind gaat naar de basisschool en de ouders wijzigen de uren niet, waardoor ze veel te veel geld ontvangen wat ze later moeten terugbetalen.
  3. Kinderopvangtoeslag niet tijdig stopgezet: De opvang stopt voor één of alle kinderen en de ouders geven deze wijziging niet door aan Toeslagen.
  4. Uren te hoog ingeschat: Ouders geven een te hoog aantal uren per maand door aan Toeslagen dan in werkelijkheid plaatsvindt. Zodra Toeslagen de jaarcijfers ontvangt en blijkt dat ze te veel hebben uitbetaald omdat de uren lager waren, en dus de kosten lager waren, dan moeten de ouders de te veel ontvangen Toeslag terugbetalen.
  5. Ouders reageren herhaaldelijk niet op de brieven die de Belastingdienst Toeslagen stuurt om een jaaropgave op te sturen: De Belastingdienst zet bij geen gehoor het jaarrecht op nul en vordert vervolgens alles terug van dat jaar.
  6. Ouders betalen hun opvangfacturen niet (of niet volledig) binnen de gestelde 2 maanden: De wet bepaalt dat Toeslagen deze te laat (of niet) betaalde opvangkosten aan Kinderopvangtoeslag mag terugvorderen.
  7. Ouders hebben de opvangkosten niet aan het gastouderbureau betaald, maar rechtstreeks aan de gastouder: Dit mag sinds 2010 niet meer en wordt niet als een rechtmatige betaling beschouwd door Toeslagen. Toeslagen vordert de kinderopvangtoeslag over de verkeerd betaalde kosten terug bij de ouders.
  8. Toeslagpartner staat niet goed: als je eerst alleen woont en dan gaat samenwonen krijg je fiscaal te maken met een toeslagpartner. Voor de Toeslag telt dan niet alleen jouw inkomen mee, maar ook die van je (toeslag)partner. Jullie inkomen samen is hoger dan die van jou alleen, waardoor je recht op Kinderopvangtoeslag lager wordt. Heeft een ouder dat niet aangepast toen hij/zij ging samenwonen, dan moeten de ouders een deel van de kinderopvangtoeslag terugbetalen.
  9. Ouders geven meer uren op aan Toeslagen dan:
    1. (dagopvang) 140% van de arbeidsuren van de minst werkende partner per kind of
    2. (BSO) 70% van de arbeidsuren van de minst werkende partner per kind.
    3. Je mag altijd meer uren opvang regelen, maar Toeslagen heeft een limiet gesteld aan wat Toeslagen aan ouders wil vergoeden. Zolang je dit weet, kom je niet bedrogen uit.
    4. Ouders die onregelmatige diensten draaien en opvang nodig hebben tijdens de avonden en weekenden moeten hier goed voor oppassen bij kinderen die naar reeds naar school gaan. Zeker alleenstaande ouders. De percentages die eerder zijn genoemd onder punt 8.1 en 8.2 worden namelijk standaard berekend voor "9-tot-5 werk", waarbij het kind minder uren opvang nodig heeft omdat het naar school gaat overdag en de opvang alleen even na school plaatsvindt. Twijfel je of het aantal uren bij jou goed gaat, neem dan contact met ons op!

Hoe kun je problemen voorkomen?

  1. Controleer altijd de voorschotbeschikking die de Belastingdienst Toeslagen in december van ieder jaar stuurt.
    1. Klopt de schatting van je inkomen?
    2. Kloppen de uren per kind?
    3. Klopt het uurtarief?
    4. Klopt het soort opvang (dagopvang / BSO) en (gastouderbureau / kindercentrum)
    5. Staat je toeslagpartner goed (dit verandert als je gaat samenwonen of scheiden)?
  2. Houd jullie inkomenswijzigingen goed in de gaten: Zodra je een onverwachte bonus ontvangt, meer uren gaat werken, een salarisverhoging krijgt is het belangrijk om te checken of de gegevens die je hebt doorgeven aan de overheid nog kloppen op dat gebied.
  3. Ben je zelfstandig ondernemer: dan kan je inkomen per jaar erg verschillen. Wij adviseren om
    1. je geschatte inkomen bij Toeslagen hoger in te schatten/door te geven.
    2. Daarnaast om een paar keer per jaar je inkomen onder de loep te nemen om verrassingen achteraf te voorkomen. Maak je gebruik van een boekhouder of accountant? Licht hem/haar dan in dat je Toeslagen ontvangt en vraag of hij/zij je wellicht kan informeren op het moment dat je meer gaat verdienen dan ingeschat.
  4. Zorg dat je alle wijzigingen in de opvang qua uren en stopzetting(en) tijdig doorgeeft aan Toeslagen.
  5. Betaal alle facturen volledig en binnen 2 maanden aan ons. Nooit rechtstreeks aan je gastouder
  6. Check of de uren die je opgeeft niet over 70% (BSO) of 140% (dagopvang) van de arbeidsuren van de minst werkende partner heen gaan.
  7. Reageer ALTIJD schriftelijk op brieven van de Belastingdienst: Ook als je onlangs nog een persoonlijk of mondeling gesprek met ze hebt gehad. Wij adviseren zelfs om het aangetekend te sturen omdat we regelmatig horen dat Toeslagen iets is kwijtgeraakt of niet heeft ontvangen.
  8. Overleg met ons als je twijfelt, als je gewoon duidelijkheid wilt op een bepaalt gebied en het even niet meer weet of maar half weet. Daar zijn we voor!

Wil je zelf informatie nalezen?
Je kunt zelf ook onafhankelijke en betrouwbare overheidswebsite erop naslaan en de voorwaarden lezen waaraan een ouder, gastouder en gastouderbureau moeten voldoen, bijvoorbeeld:
->Belastingdienst  - Kinderopvangtoeslag
->Rijksoverheid - Kinderopvang

Mocht je vragen hebben over je kinderopvangtoeslag twijfel dan niet en neem direct contact met ons op.

Sharing is Caring

Contact

Pekénios – Uw Gastouderbureau

Icon postadres
Kromme Spieringweg 412
2141 AM Vijfhuizen
Icon telefonisch contact 085 – 877 97 24
Icon e-mail contact Stuur een e-mail

Testimonials

Zeer goed bereikbaar en zeer behulpzaam. (Evaluatieformulier)
Mevrouw S. Blom
Ben erg tevreden nog steeds! (Evaluatieformulier)
Ouder mevrouw Holsboer
Is altijd goed te bereiken, super! (Evaluatieformulier)
Gastouder mevrouw Hirs
Het gastouderbureau beschikt over een zeer inzichtelijke administratie. (Inspectierapport november 2012)
GGD Kennemerland
Hierbij wil ik jullie even bedanken voor de manier waarop jullie mij hebben geholpen, bij de beslissing of ik wel of niet nog een oppaskindje zou nemen. De gesprekken hebben mij heel erg geholpen met de uiteindelijke beslissing.  Daarvoor mijn oprecht dank.
Hannie Ketting - gastouder
Goede voorlichting en informatie. Prettig contact
Mevrouw M. Pater
Ik ben zeer tevreden. Zodra ik een vraag heb, krijg ik altijd meteen antwoord. (Evaluatieformulier)
Mevrouw S. Holsboer
Hartelijk dank voor alle goede zorgen de afgelopen jaren! Echt heel fijn! Ik zal jullie bureau zeker aanraden bij ouders van school en vrienden met kleine kinderen.
Familie van der Helm

Social Media

Pekénios gastouderbureau

Volg Pekénios ook op:

Voor het gebruik van deze website geldt onze disclaimer.

Copyright © 2023 · Pekénios Gastouderbureau · Powered by: Biz2web

Copyright © 2023 · Executive Pro Theme - Pekenios op Genesis Framework · WordPress · Log in