17-06-2020 geüpdatet.
Door de omstandigheden met het Coronavirus zijn er door de overheid sinds 16 maart maatregelen getroffen die van invloed zijn op de gastouderopvang.
Op 21 april heeft de overheid aangekondigd dat de scholen, en daarmee ook de kinderopvang, (gedeeltelijk) open konden per 11 mei 2020. En per 8 juni zijn de basisscholen geheel open gegaan, zo ook de kinderopvang.
We updaten deze pagina iedere keer als we nieuwe berichten ontvangen,
we adviseren u dan ook om deze pagina regelmatig te bezoeken.
Bij onzekerheden of twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen, via email of telefoon. Contact
Verder verwijzen we u naar de formele pagina's van de overheid waarop u uitgebreidere informatie kunt vinden . Deze vindt u onder aan deze pagina.
* DE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN (per 8 juni 2020):
- Kinderen die op de basisschool zitten gaan weer hele dagen naar school.
- Kinderen van alle leeftijden (0-12 jaar) mogen naar de gastouderopvang, kinderdagverblijf en BSO
- De oudercompensatie (zie toelichting hieronder) is sinds 8 juni 2020 gestopt, omdat dan de scholen weer geheel open zijn.
- De gastouders werken volgens het ¨Protocol kinderopvang Pekénios¨ waarin staat welke maatregelen ze nemen, dat gebaseerd is op het protocol ontwikkeld door de branchepartijen en SZW: LINK naar protocol
* ZIEKTEVERSCHIJNSELEN
Kinderen die ziekteverschijnselen vertonen mogen niet naar de opvang, zo ook niet als één van de familieleden dit vertoond of de gastouder zelf (of één van haar/zijn familieleden) of als ze in contact hebben gestaan met iemand waarvan bevestigd is dat diegene het coronavirus heeft.
- Als iemand in het huishouden van het kind koorts boven 38 graden Celsius en/of benauwdheidsklachten heeft, blijft het kind ook thuis. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mogen de kinderen weer naar de opvang.
- Als iemand in het huishouden van de kinderen getest is voor COVID-19 en positief is, moeten kinderen wachten dat die persoon 24 uur klachten vrij is en dan 14 extra dagen thuisblijven
* Wat moet de gastouder doen om verspreiding van corona te voorkomen, als kinderen weer naar de opvang komen?
De opvang of gastouder moet de gebruikelijke hygiënemaatregelen nemen:
- Zorg dat de kinderen en uzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.
- Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen, gooi ze direct weg en was uw handen.
- Geen handen schudden.
- Leest u het branche ¨Protocol Kinderopvang ¨ goed door voor de te nemen maatregelen vanaf 11 mei 2020. En hier ziet u ons eigen protocol van Pekénios: Protocol GOB Pekénios corona
* BELEID KINDEREN MET VERKOUDHEIDSKLACHTEN
Het RIVM heeft per 17 juni 2020 de adviezen voor kinderen tot 6 jaar met neusverkoudheid aangepast.
Een kind jonger dan 6 jaar met verkoudheidsklachten mag naar school / kinderopvang indien:
- het kind niet hoest en geen koorts heeft;
- er in het gezin niemand is met koorts;
- de ouders geen verkoudheidsklachten hebben;
- het kind geen contact is van een bevestigd COVID-19 patiënt.
Een kind van 6 jaar of ouder met nieuw ontstane verkoudheidsklachten mag alleen naar school / BSO / gastouderopvang na een negatieve COVID-19 test en indien:
- het kind niet hoest en geen koorts heeft;
- er in het gezin niemand is met koorts;
- de ouders geen verkoudheidsklachten hebben;
- het kind geen contact is van een bevestigd COVID-19 patiënt.
Het beleid voor kinderen met chronische verkoudheidsklachten is niet gewijzigd: Zij hoeven niet standaard getest te worden. Alleen als er twijfel bestaat over de oorzaak, kan in overleg met de ouders en de (behandelend) arts besloten worden om te testen. De kinderen hoeven niet geweerd te worden als hun klachten herkenbaar én onveranderd zijn.
* TESTEN VAN KINDEREN
Het is belangrijk dat clusters van 3 of meer kinderen in een groep met klachten van COVID-19 gemeld worden aan de GGD. De GGD zal een risico-inschatting maken en bepalen of aanvullende adviezen of maatregelen noodzakelijk zijn. (Dit geldt voor scholen en in de kinderopvang).
Ook is het belangrijk dat kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid getest worden op COVID-19 als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19-infectie of deel uitmaken van een uitbraakonderzoek. Uiteraard kunnen kinderen met neusverkoudheid ook getest worden op indicatie van de behandelend arts of op verzoek van de ouders.
* TESTEN VAN GASTOUDERS
Gastouders kunnen vanaf 6 mei 2020 worden getest volgens het RIVM-testbeleid: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen
FINANCIEEL / ADMINISTRATIEF
COMPENSATIEREGELING EIGEN BIJDRAGE (oudercompensatie)
In een brief van de Staatssecretaris van 25 maart j.l. wordt toegelicht dat ouders die de facturen blijven betalen de eigen ouderbijdrage krijgen gecompenseerd, ondanks dat ze wellicht geen gebruik hebben kunnen maken van deze opvang. In de link onderaan deze pagina kunt u deze brief terugvinden.
- Als ouder ontvangt u Kinderopvangtoeslag. Normaal gesproken dekt de Kinderopvangtoeslag niet 100% uw kinderopvangkosten. Deze is afhankelijk van o.a. uw inkomen: hoe hoger uw inkomen, hoe groter uw eigen bijdrage als ouder.
- Tussen 16 maart 2020 en 8 juni 2020 vergoedt de Overheid naast de normale Kinderopvangtoeslag ook uw eigen ouderbijdrage, waardoor u in deze periode een 100% vergoeding ontvangt voor uw opvangkosten van ons bureau en de gastouder. Dit onder voorwaarden dat u uw facturen binnen de gestelde termijn van 2 maanden heeft betaald. Als ouder zult u dit van de Belastingdienst Toeslagen rechtstreeks gaan ontvangen als een extra betaling. Men verwacht dit in juli 2020 uit te keren aan de ouders.
- De peildatum voor gegevens die de overheid hiervoor gebruikt voor de berekening van het bedrag is: 6 april 2020
- Doordat de Belastingdienst de berekening baseert op slechts 1 moment (6 april), kan het bedrag dat u ontvangt mogelijk niet exact uw eigen ouderbijdrage zijn. Het kan wat meer zijn of wat minder. Mocht u veel minder hebben ontvangen, dan kunt u altijd nog bezwaar hier tegen maken.
IK HEB GEBRUIK GEMAAKT VAN NOODOPVANG, ONTVANG IK NOG EEN EXTRA FACTUUR?
De noodopvang is zonder extra kosten voor ouders meldt de overheid. Dit geldt ook voor de gastouderopvang. Ouders die gebruik maakte van noodopvang, waarbij er meer uren werden gemaakt dan men normaal afnam, ontvangen dus geen factuur voor deze éxtra uren noodopvang. Wel voor hun gewone uren. Zij hoeven dus ook geen wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst voor wat betreft het aantal uren.
ALS GASTOUDER HEB IK NOODOPVANG GEBODEN EN EXTRA UREN GEMAAKT. KRIJG IK DEZE VERGOEDT?
Het volgende wordt hierover gemeld door de overheid: "De extra uren voor een ouder die noodopvang nodig heeft, worden zeer waarschijnlijk (ruim) gedekt door de bijdragen van ouders die nu geen gebruik kunnen maken van opvang maar wel de factuur betalen". Dit betekent, vooralsnog, dat gastouders niet betaald mogen worden voor de extra uren opvang die zij aan noodopvang leveren of leverden. (Zie informatie hierover onderaan de pagina bij het kopje "Kinderopvangtotaal")
MIJN KIND BLEEF VAN 16 MAART TOT 8 JUNI VERPLICHT (gedeeltelijk) THUIS, MOET IK DAN WEL BLIJVEN BETALEN VOOR DEZE OPVANG?
Ja, het kabinet verzoekt de ouders om alles te laten zoals het is.
- U betaalt alle facturen (bureauvergoeding en gastoudervergoeding), zoals u dat altijd heeft gedaan.
- Pas niets aan bij de Belastingdienst Toeslagen voor uw Kinderopvangtoeslag, zo blijft u uw recht op Kinderopvangtoeslag behouden en wordt deze doorbetaald.
- U hoeft geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang/gastouderopvang stop te zetten.
- U geeft alleen een wijziging door als uw inkomen wijzigt. Gaat u minder verdienen dit jaar, dan heeft u recht op meer Kinderopvangtoeslag daardoor. Anders om geldt het ook, mocht u meer verdienen dit jaar dan nu geregistreerd staat bij Toeslagen, dan heeft u minder recht op Kinderopvangtoeslag.
WERKELOOSHEID
Wordt u als ouder werkeloos (één of beide), wegens deze crisis of welke reden dan ook, of stopt u met werken, neemt u dan direct contact met ons op. Dit heeft namelijk effect op uw recht op Kinderopvangtoeslag. U heeft vanaf de ontslagdatum nog 3 maanden recht op Kinderopvangtoeslag, maar dit kan langer zijn als u nog niet alle uren, waar u recht op heeft o.b.v. uw arbeidsuren, heeft verbruikt. Wij kunnen dit voor u berekenen.
GASTOUDEROPVANG WAS DICHT van 16 maart tot en met 10 mei
De gastouderopvang en kinderopvang waren dicht van 16 maart tot en met 10 mei 2020. Dit gold ook voor de gastouderopvang bij de vraagouder thuis.
De opvang die destijds nog geboden kon worden was noodopvang voor vraagouders in cruciale beroepen. Dus kinderen van wie beide ouders in cruciale beroepen werkten mochten gebruik maken van gastouderopvang of kinderopvang.
Bovenstaande gegevens zijn enige belangrijke punten uit de maatregelen die gelden. Voor het totaalbeeld verwijzen we u naar websites hieronder van de overheid, RIVM en GGD :
WAAR VIND IK ACTUELE INFORMATIE VAN DE OVERHEID OVER DIT THEMA?
We verwijzen u naar de overheid en het RIVM:
- Veelgestelde vragen gastouderopvang/kinderopvang: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/kinderopvang/ouders
- Overzicht van de cruciale beroepen en vragen ouders in cruciale beroepen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen
- Algemeen: https://www.rijksoverheid.nl
- Brief Staatssecretaris 25 maart 2020 over compensatieregeling: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/03/25/intentieverklaring-over-de-compensatie-van-de-volledige-ouderbijdrage-bij-doorbetaling-kinderopvang-in-verband-met-covid-19
- RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
- Werkeloos of gestopt met werken: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/kinderopvangtoeslag/kan-ik-kinderopvangtoeslag-krijgen-als-ik-niet-werk/ik-stop-met-werken
ALGEMENE INFORMATIE DOOR MEDIA inzake gastouderopvang in Coronatijd:
- Kinderopvangtotaal (Belangrijkste vragen en antwoorden gastouderopvang): https://www.kinderopvangtotaal.nl/de-belangrijkste-vragen-en-antwoorden-over-gastouderopvang/
FORMULIEREN VAN DE GGD:
-
- Tips voor opvoeden in Coronaperiode: GGD_Infotekst Opvoeden en corona ouders 0-4
- Coronavirus en contacten met anderen: GGD_Infotekst voor ouders 0-4 Corona en contact met anderen 26 maart 2020
- Neusverkoudheid en testen kinderen: GGD inzake neusverkoudheid en testen_17 juni 2020