Pekénios

  • Over ons
  • Contact

Inloggen

  • Wachtwoord vergeten?
  • Home
  • Voor Ouders
  • Voor Gastouders
  • Vraag en Aanbod
    • Gastouder gezocht
Je bent hier: Home / nieuws / Problemen kinderopvangtoeslag overdreven

16 oktober 2014 door Peggy Rickelman

Problemen kinderopvangtoeslag overdreven

problemen kinderopvangtoeslag overdreven
De berichten vanuit de Belastingdienst over kinderopvangtoeslag zijn alarmerend. Eén op de drie ouderparen moet kinderopvangtoeslag terugbetalen, gemiddeld 2500 euro per huishouden met uitschieters tot boven een ton. De Belastingdienst nam onlangs 205 extra inspecteurs aan om deze klus te klaren. Maar volgens Adviesbureau Buitenhek is het beeld in werkelijkheid veel genuanceerder.

Medewerkers van het bureau doken in de halfjaarrapportage van de Belastingdienst en concluderen dat staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, de problemen met de kinderopvangtoeslag over één kam scheert. Zijn de problemen met kinderopvangtoeslag werkelijk zo groot als hij beweert? Ja er zijn problemen, zeggen de onderzoekers van Buitenhek, maar 90 procent van de teveel uitbetaalde kinderopvangtoeslag komt voor rekening van 1 procent van alle ontvangers.

De belastingdienst zet 205 extra controleurs en ICT-specialisten in om de ten onrechte ontvangen kinderopvangtoeslag terug te vorderen. Hiervoor is 25 miljoen euro beschikbaar gekomen om de extra controleurs te kunnen betalen.

Terugvordering of nabetaling
Hoe zit dat precies? Wat Wiebes niet meldt, is dat er over 2011 en 2012 meer kinderopvangtoeslag moet worden nabetaald aan ouders dan teruggevorderd. In 2011 wordt er van 36 procent van de ouders teruggevorderd en krijgt 46 procent juist extra toeslag uitgekeerd. 19 procent van de ouders ontving het juiste bedrag. Duik je nog verder de bedragen in, dan zie je dat ruim 85 procent van de terugvorderingen minder dan 1000 euro bedraagt. In 2012 is dit zelfs 97 procent.

Minder dramatisch
Volgens de onderzoekers van Bureau Buitenhek heeft de Belastingdienst gelijk als ze zeggen dat het terugvorderen van kinderopvangtoeslag ‘dagelijkse kost is’, maar dit probleem doet zich voor bij 1 procent van de toeslagontvangers. ‘Dat plaatst het probleem wel in een veel minder dramatisch perspectief dan tot nu toe is geschetst’ aldus de analyse. Opvallend is ook dat de Belastingdienst al grote stappen vooruit heeft gezet. In 2011 ontving 14 procent van de ouders nog een terugvordering, in 2012 was dit nog maar 3 procent.

Hoge bedragen
Buitenhek bekeek hoe het kan dat het gemiddelde bedrag per ouderpaar zo hoog is: 2500 euro. Dat bedrag blijkt te worden beïnvloed doordat 1 procent van de aanvragers (in totaal 2.343 van de aanvragers op een totaal van 211.000) gemiddeld 81.139 euro teveel aan kinderopvangtoeslag heeft ontvangen. In 2011 was dit verschil minder extreem: 5 procent van alle aanvragers ontving meer dan 15 duizend teveel kinderopvangtoeslag. Volgens Buitenhek is de kinderopvangtoeslagregeling ook wel erg gedetailleerd. Omdat er 69 verschillende inkomensklassen zijn met elk een andere toeslagpercentage, leidt een kleine wijziging in het inkomen al tot een terugvordering of een nabetaling van kinderopvangtoeslag.

Efficiënter?
De analyse van Buitenhek is duidelijk: de huidige uitvoering van de kinderopvangtoeslagregeling is verre van efficiënt. Meer dan 80 procent van vaststellingen in 2011 leidde tot een vervolgactie voor de Belastingdienst en de ouders. Dat er iets moet veranderen, is duidelijk. Maar Buitenhek denkt niet dat de problemen minder worden als de kinderopvangtoeslag voortaan naar kinderopvangorganisaties wordt overgemaakt in plaats van naar ouders. Ouders blijven immers verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van mutaties in inkomen of andere wijzigingen.

Voorstellen adviesbureau
Het adviesbureau heeft twee voorstellen hoe de kinderopvangtoeslagregeling wel efficiënter kan worden. Als je de terugvorderingen en de nabetalingen die lager dan 100 euro zijn afschaft, scheelt dat ruim een kwart van alle vervolgacties met de bijbehorende administratieve werkzaamheden en kosten. Een andere optie is om het aantal inkomensklassen te halveren van 69 naar 35. Daardoor zal een variatie in inkomen gedurende het jaar minder snel leiden tot een hogere of lagere toeslagaanspraak.

Laat ons weten via onderstaande commentarenbox wat u van de communicatie van de overheid vindt nadat u bovenstaande heeft gelezen! Wij zijn benieuwd!

Bronnen:
www.kinderopvangtotaal.nl
www.buitenhek.nl/kritisch-over-kinderopvangtoeslag-fictie-en-feiten-2014

Categorie: nieuws

Overig Nieuws

  • Oproep voor de oudercommissie
  • Zelftesten gastouders
  • Maatregelen Coronavirus in de gastouderopvang
  • Kinderboekenweek 2019
  • Het afwegingskader in de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld
  • Personenregister Kinderopvang
  • Geen blauwe enveloppen meer…..

Sharing is Caring

Contact

Pekénios – Uw Gastouderbureau

Icon postadres
Kromme Spieringweg 412
2141 AM Vijfhuizen
Icon telefonisch contact 085 – 877 97 24
Icon e-mail contact Stuur een e-mail

Testimonials

Zeer goed bereikbaar en zeer behulpzaam. (Evaluatieformulier)
Mevrouw S. Blom
Ben erg tevreden nog steeds! (Evaluatieformulier)
Ouder mevrouw Holsboer
Is altijd goed te bereiken, super! (Evaluatieformulier)
Gastouder mevrouw Hirs
Het gastouderbureau beschikt over een zeer inzichtelijke administratie. (Inspectierapport november 2012)
GGD Kennemerland
Hierbij wil ik jullie even bedanken voor de manier waarop jullie mij hebben geholpen, bij de beslissing of ik wel of niet nog een oppaskindje zou nemen. De gesprekken hebben mij heel erg geholpen met de uiteindelijke beslissing.  Daarvoor mijn oprecht dank.
Hannie Ketting - gastouder
Goede voorlichting en informatie. Prettig contact
Mevrouw M. Pater
Ik ben zeer tevreden. Zodra ik een vraag heb, krijg ik altijd meteen antwoord. (Evaluatieformulier)
Mevrouw S. Holsboer
Hartelijk dank voor alle goede zorgen de afgelopen jaren! Echt heel fijn! Ik zal jullie bureau zeker aanraden bij ouders van school en vrienden met kleine kinderen.
Familie van der Helm

Social Media

Pekénios gastouderbureau

Volg Pekénios ook op:

Voor het gebruik van deze website geldt onze disclaimer.

Copyright © 2023 · Pekénios Gastouderbureau · Powered by: Biz2web

Copyright © 2023 · Executive Pro Theme - Pekenios op Genesis Framework · WordPress · Log in